Vítáme Vás! Sme deti z Českej republiky a zo Slovenskej republiky. Jsme děti, které touží po dobrodružství, přátelství, vzdělávání ... Preto sme sa vydali so svojimi novými kamarátmi po pátraní po rozprávkach, príbehoch, alebo povestiach, ktoré sa viažu k hradom v našom okolí. Pojďte spolu s námi a se strašidýlkem Nebojhradkom sledovat, jak se nám daří! Určite zažijeme veľa dobrodružstiev.

utorok 31. mája 2011

Naša návšteva na Vinianskom hrade ...

Viktorka Konfederáková - pupil:
Dňa 12. mája sme sa spoločne so spolužiakmi z 3.D triedy vybrali na hrad, ktorý sa nachádza v blízkosti obce Vinné okrese Michalovce. Keďže je hrad ďalej, museli sme si zabezpečiť autobus. Pod hradom bolo aj Vinianské jazero. Z hradu bol pekný výhľad. Hrad už je už zrúcanina a postavili ho v 2. polovici 13.storočia. Slúžil na ochranu ľudí a ciest,ktoré viedli do Poľska. Tento hrad je postavený 325 metrou nad morom.
História:
Napriek tomu že 1. písomná správa je z roku 1335, už v roku 1312 Omodejovci hrad Vinné napadli a poškodili. Ešte v 16.storočí, v roku 1594, ho cisárske vojsko pri dobýjaní poškodilo. Neskôr majitelia hradu, Sztárayovci objekt opravili ale v 17.storočí hrad opustili a presťahovali sa do obce kde si postavili kaštieľ. Prvú stavebnú etapu hradu tvorila výstavba plášťového opevnenia, ku ktorému neskôr pristavali v interiéri, ale aj exteriéri, ďalšie budovy. V prvej etape bola postavená veža a pravdepodobne trojpriestorový palác, ku ktorému sa prichádza z nádvoria. V roku 1335 obsahoval hrad dve veže, jeden palác, jednu starú bránu, kaplnku zasvätenú sv. Margite a dom. V opise z roku 1449 sa uvádza podobné zloženie hradu, veža mala pivnice a štyri podlažia a bola tu aj temnica a dva obytné domy. V poslednej etape hrad veľmi nerozšírili, pretože im to nedovolil terén a tak sa hradu zosilnilo opevnenie.

Viktorka Konfederáková, 3.B trieda

















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára