Vítáme Vás! Sme deti z Českej republiky a zo Slovenskej republiky. Jsme děti, které touží po dobrodružství, přátelství, vzdělávání ... Preto sme sa vydali so svojimi novými kamarátmi po pátraní po rozprávkach, príbehoch, alebo povestiach, ktoré sa viažu k hradom v našom okolí. Pojďte spolu s námi a se strašidýlkem Nebojhradkom sledovat, jak se nám daří! Určite zažijeme veľa dobrodružstiev.

sobota 21. mája 2011

Naša návšteva na Brekovskom hrade ...

V piatok 6. mája sme sa zúčastnili celodennej vychádzky na Brekovský hrad. Počasie nám prialo, slniečko svietilo, takže nám nič nebránilo v rozširovaní našich vedomostí z vlastivedy, prírodovedy a regionálnej výchovy.
Do obce Brekov sme sa dopravili vlakom. Za obcou nás čakalo mierne stúpanie do kopca. Pod hradom sme si oddýchli a priamo v priestoroch zrúcanín hradu na nás čakalo prekvapenie. V rámci rekonštrukčných prác tu renovujú časti zrúcanín pracovníci Združenia na záchranu Brekovského hradu. Pán Patrik Cimprich sa nás ochotne ujal a ponúkol, že nás prevedie hradom (a nielen hradom) a urobil nám podrobnú prehliadku celého okolia. Dozvedeli sme sa množstvo informácií – ako hrad vyzeral, ktoré miestnosti sa tam nachádzali, kto tam žil, aké rastliny a stromy rastú v okolí, akým „špirálovitým“ spôsobom ľudia kedysi vstupovali do hradu...Tiež sme sa pozreli, v ktorých miestach sa nachádza prírodný úkaz – jaskyňa. Dostali sme sa aj do kameňolomu, kde sa ťaží vápenec. Pri ťažbe sa zistilo, že vchod do jaskyne je aj z kameňolomu – o tom sme sa presvedčili na vlastné oči.

Sme veľmi vďační pánovi Patrikovi Cimprichovi za všetky informácie, ktoré nám poskytol a čas, ktorý deťom venoval a touto cestou sa mu chceme za krásny a podrobný výklad o histórii hradu a prírodných zaujímavostiach okolia poďakovať. Pri spiatočnej ceste sme boli spokojní z pekne prežitého dňa aj keď na opekačku nám čas vôbec nezvýšil. Ale Nebojhradko, ktorý bol po celý čas s nami tvrdil, že sa sem určite ešte vrátime...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára